24 Haziran 2017 Cumartesi

Selçuk İle Mümkün Değil



Bu yazıda, görüntülerle destekleyerek Selçuk İnan oynadığı sürece Galatasaray'ın başarılı olmasının neden mümkün olmadığını anlatmaya çalışacağım. Hatta yazının tamamı görüntülerin altına yazacağım açıklamalardan oluşacak.

Selçuk İnan, Galatasaray'a oyun anlamında çok büyük zararlar veriyor. Bireysel olarak ele alalım Selçuk'u, neyi iyi yapar Selçuk ? Top sürme ? Eskiden bu konuda kabiliyetliydi ama son 2-3 senedir veteran oyuncu temposunda olduğu için top sürme özelliği kayboldu. Hava topu ? o konuyu hiç açmayalım bile. Sertlik ? yok. Pas kabiliyeti ? 13-14 sezonundan beri kendisine olan güvenini kaybettiği için en iyi özelliği olan pasörlüğünü de kaybetti Selçuk. ''Topu kaybederim'' korkusundan dolayı artık risk alamıyor ve hep garanti paslar yapıyor (yana ve geriye). İleriyi düşündüğünde de genellikle pas hatası yapıyor ki göreceksiniz birazdan görüntülerde. Tempo ? Dinamikliğini de kaybettiği için son 3 yıldır maçın temposu biraz arttığı anda Selçuk'un defoları daha çok ortaya çıkıyor. Çevre görüşü ? Hiçbir zaman iyi bir çevre görüşü olmadı Selçuk'un, iyi çevre görüşü olan oyuncuların ve pozisyon almasını bilen oyuncuların tempoları düşse dahi yüksek seviyede oynayabileceği kanaatindeyim. Misal, Pirlo veya Türkiye'den örnek verirsek Emre Belözoğlu. Ancak; Selçuk da çevre görüşü çok kısıtlı, kaybettiği topların çoğunluğu bu sebeple.

Görüntülere geçelim, önce duran toplarda ve yan toplarda verdiği zarardan başlamak istiyorum. Açıklamalar videoların altında olacak, kafa karıştırmak istemiyorum.


Akhisar maçıyla başlayalım, Vaz Te'yi rahatsız bile etmiyor. Yükselmeye yeltenmemiş bile.


Yine bir korner ve yine Selçuk rakibine çok rahat vurduruyor. Galatasaray'ın bu sene çok kafa golü yemesinin tabii ki stoperlerin kalitesizliğiyle ilgisi var ama aynı oranda orta saha oyuncularının kalitesizliğiyle de ilgisi var. Hiç yardım alamıyor orta sahadan Galatasaray bu konuda, Fenerbahçe'de Josef ve Beşiktaş'ta Atiba bunu çok iyi yaptılar bütün sezon.


Antep maçı, rakibinin topla buluşmasına engel olmaya çalışmıyor. Dakika burda 88 yorgunluk sebebiyle olabilir o yüzden bu pozisyonun üstünde çok durmuyorum.


Yine Selçuk ve yine çok rahat vurduruyor.

Duran top ve yan top hatalarından daha çok video var. Ben aralarından birkaçını seçtim. Bir sezonda herhangi bir takımın bu kadar hatayı kompanse etmesi mümkün değil.

Duran top sorunu Selçuk'un yanına alınacak bir futbolcuyla bir nebze halledilebilir ama Galatasaray'ın niye Selçuk'un yanına ve YERİNE oyuncu transfer etmesi gerekitğini açıklayacak asıl noktaya geliyoruz. Akan oyunda kaptırdığı toplar ve bu topların Galatasaray'a çıkardığı zorluklar.



Alanya maçıyla başlayalım, bu maçın devre arası oyunu ''sakatlanıp'' terk etmişti Selçuk. İkinci yarıda bambaşka bir Galatasaray vardı maç 5-1 bitmişti ama bunu tabii ki bir oyuncuya bağlayacak kadar futbola uzak değilim, Selçuk'un olmadığı bir çok maçta da kötü bir Galatasaray izledik çünkü Galatasaray KÖTÜ bir takım.

Bu transfer sezonunda risk alınıp pahalı transferler yapılıyor ama o takımın içinde yine Selçuk olursa Galatasaray yine acı çekecek. Benim anlatmaya çalıştığım bu.

Bu videoda, çevre görüşü çok kısıtlı olan Selçuk İnan yine topu kaybediyor ve bakın o top ne oluyor ?


Bütün sezon her maç mutlaka yaptığı top kayıplarından bir tanesi ve kontra yiyor Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı. Bir önceki yazımda http://atbunugol.blogspot.nl/2017/06/maicon.html Maicon'un böyle ani yakalanılan pozisyonlarda çok yeterli olmadığını ve Selçuk ile oynarsa bu tip kontra ataklara hazırlıklı olması gerektiğini söylemiştim. Sebebi bu ve bunun gibi top kayıpları ve Selçuk'un kötü pozisyon alması.






Kötü pozisyon alması dedik, örneklendirelim. Arena'da oynanan Galatasaray-Başakşehir maçında sarı-kırmızılıların yediği gol öncesi daire içine aldım Selçuk'u, eliyle gösterdiği yere gitmesi gereken kendisi ve daha sonra da pozisyon gelişince asıl olması gerektiği yeri çizdim. Galatasaray, bütün sezon bu sebeple ya pozisyon verdi ya gol yedi ya da baskı yedi.



Yine çevre görüşü kısıtlı olduğundan dolayı yaptığı bir top kaybı ve Beşiktaş'ın yakaladığı ani atak şansı.


Yine bir top kaybı ve Başakşehir'e verilen ani atak şansı.


Gençlerbirliği deplasmanı, çevre görüşü olmayan Selçuk yine bir top kaybı yapıyor. Avrupa'da bunların hepsini filenizden çıkartıyorsunuz.




Kupa maçında Başakşehir'in attığı ikinci golün başlangıcı acaba nasıl olmuş ?


Bunlar benim aradan seçtiklerim (daha bir sürü bulabileceğime eminim), isterseniz dünyanın en iyi stoperlerini getirin veya hücumcularını, aradaki köprü Selçuk İnan veya o tarz bir oyuncu olduğu sürece o takımın sezonun genelinde başarılı olma ihtimali yok.

Ben şaşkınlıkla hala Selçuk'tan ümitli olduğunu dile getiren spor yazarları okuyorum. Neye dayanarak ümitli olduklarını ikna edici bir şekilde anlatırlarsa, aydınlanmaya hazırım.

Bu yazımda Selçuk'un, neden Galatasaray'da kalmaması gerektiğini anlatmaya çalıştım umarım tatmin edici olmuştur.

Metecan Kanbur

Twitter : @Metecann

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder