25 Aralık 2015 Cuma

Eboue Van Oranje


Christmas gecesi gündeme düştü Ricardo Van Rhijn'ın Galatasaray ile anlaşmak üzere olduğu. Herkes, Galatasaray yöneticilerinin Van Der Wiel için Amsterdam'da olduğunu düşünüyordu ancak hedef Van Rhijnmış. Peki, kim bu Van Rhijn ?

1991 doğumlu Van Rhijn leiden doğumlu, Ajax altyapısına 12 yaşında katıldı ve daha sonraları da B1'den (17 yaş altı) direk A1'e (19 yaş altı) alındı. Bu çok önemli çünkü Ajax gibi kuralların ve prosedürün çok önemli olduğu bir altyapı akademisinde aradaki A2 takımını pas geçerek direk A1'de oynatılmaya başlanması Ricardo'dan beklentileri açık şekilde orta koymuş zamanında.

Biraz oyun stilinden bahsedelim, Van Rhijn stil itibariyle Eboue'ye çok benziyor. Topu sürüşü ve pas kalitesi gerçekten çok iyi. Topla buluştuğında Sabri gibi sadece çizgiye paralel oynamıyor, gerektiğinde orta sahaya doğru katediyor topla beraber ya da ters toplarla takımını rahatlatıyor. Özellikle rakip yarı sahadayken yaptığı pas tercihleri üst düzey. Bu özelliği, yeteneğinin yanında altyapıda aldığı eğitimin kalitesini de gösteriyor.

"E madem böyle bir oyuncu, niye bu sene oynamıyor o zaman? " diye sorabilirsiniz. Anlatalım; Van Rhijn, defansif zaafları olan bir oyuncu.  Hava toplarında biraz zayıf ve müdahelelerde de biraz geç kalıyor zaman zaman. Pozisyon alma konusunda mükemmele yakın, saçma sapan bir şekilde ofsaytı bozduğunu göremezsiniz ama ikili mücadelelerde biraz yumuşak kalıyor. Frank De Boer da Van Rhijn'ı bu sebepten dolayı kulübeye çekti bu sezon ve savunma yönü çok ağır basan 1996 doğumlu Tete'ye formayı verdi. Bund- Van Rhijn'ın sezon başı geçirdiği ufak sakatlığın da etkisi var çünkü Tete sezona kötü başlamıştı aslında ama Van Rhijn sakat olduğu için Tete oynamaya devam etti ve ritmini bulup formayı da bir daha vermedi hatta Hollanda Milli Takımı'na kadar yükseldi.

Van Rhijn bu sezon Avrupa Ligi'nde Kadiköy'de ilk 11'de yer almıştı ve geçen sezonki enerjisinden çok uzak bir görüntü çizmişti. (Bu vesileyle de hatırlatalım, Avrupa Ligi'nde GS forması giyemeyecek) Sanki futbol oynama aşkını kaybetmiş gibiydi Van Rhijn.  Eğer Hollandalı, Galatasaray'da futbol oynama motivasyonunu geri kazanırsa sarı-kırmızılılar 24 yaşında çok iyi bir sağ beke sahip olur. Eboue'nin GS'deki ilk zamanlarındaki gibi bir hücum-bek performansı sergilemesi çok muhtemel Ricardo'nun. Ajax'ta yıllık 300.00 euro civarı gibi bir rakam kazanıyor Ajax'ın maaş politikasına bağlı olarak. Dolayısıyla, çok fazla ücret de talep edeceğini düşünmüyorum.

Galatasaray, Van Rhijn ile transfer gibi transfer yapıyor. Belli riskleri var elbette ama bunlar 24 yaşında Van Rhijn gibi bir oyuncu için alınmaya değer riskler. Eğer bu transferin kimyası tutarsa Galatasaray'ınn sağ bekte kafası çok rahat olur. Ajax altyapısından çıkan her oyuncunun da belli bir piyasası olduğu malumunuz, bakarsınız 2-3 seneye ciddi rakamlara satar sarı-kırmızılılar Hollandalı'yı.

Metecan Kanbur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder